Vi firar en delseger men fortsätter kämpa för att alla ska få stanna

I dag beslöt riksdagen att rösta för en lag som ger 9000 ungdomar möjlighet att stanna i Sverige. Det är resultatet av många människors kamp och ett bevis på vår gemensamma styrka. Men den nya lagen har flera brister och mycket mer arbete krävs innan vi har en rättssäker och human asylpolitik i Sverige.

”Den nya lagen ger ungdomar som väntat minst 15 månader en ny chans. Men Afghanistan är inte mindre osäkert för de som väntat 14 månader på besked. Afghanistan är fortfarande ett land som svenska UD avråder från resor till. Men att utvisa ungdomar dit om de väntat 14 månader på utvisningsbesked är inga problem enligt den nya lagen. Det är inte rättssäkert” säger Mikael M Karlsson ordförande Förbundet Tillsammansskapet.

Tillsammansskapet är också kritiska mot att den nya lagen bygger på uppehållstillstånd för gymnasiestudier. Mänskliga rättigheter som rätten till asyl ska inte villkoras med krav på motprestation i form av studier. Många av de ensamkommande ungdomarna bär med sig traumatiska erfarenheter som gör att de kan ha svårt att klara skolan. Att villkora deras rätt till trygghet med skolgång gör det inte lättare.

”I dag firar vi en delseger. Lagen innebär 9000 nya möjligheter för Sverige i form av 9000 personer som kommer vara med och bygga vår gemensamma framtid. Vi i Tillsammansskapet känner stolthet över att vara en del av en rörelse som visar att vi kan åstadkomma förändring tillsammans” avslutar Mikael.

Förbundet Tillsammansskapet ägnar sig åt lokalsamhällesorganisering. Förbundet består av drygt 30 aktiva grupper från Lund i söder till Luleå i norr. På lördag deltar flera Tillsammansgrupper i Ung i Sveriges nationella demonstrationståg ”Kärlek segrar”. Läs mer här.

Mikael nås på 0761285161.

Lämna en kommentar