Morgan Johansson (S) gör sig själv till ett ansikte för splittringspolitiken

I tisdags såg vi ett exempel på den splittringspolitik som socialdemokraterna går till val på när Morgan Johansson (S) twitterfejdades med Jonas Sjöstedt (V). Johansson förvandlar snabbt en diskussion om avgiftsfria busskort för skolungdomar under sommarlovet till en diskussion om att strama åt migrationspolitiken. Uttryckligen säger Johansson att busskort till skolungdomar inte hade varit möjligt om regeringen inte hade stramat åt migrationspolitiken. För en gång skull pratar en representant för regeringen klarspråk. Så här ser den splittringspolitik som det politiska etablissemanget valt att driva ut. Politikens kärna har blivit att ställa utsatta grupper emot varandra.

Politikerna i region Skåne har beslutat att ge gratis busskort åt ungdomar under sommarlovet. Det är bra politik. Vi i Tillsammansskapet vet att många ungdomar inte kan åka iväg på semester under sommarlovet. På de 30-talet olika orter i landet vi organiserar mötesplatser träffar vi i slutet av varje sommarlov barn som har en klump i magen för att de inte vet vad de ska säga när de kommer tillbaka till skolan och kompisarna frågar var de gjort under lovet. Enligt Rädda barnen lever ungefär 230 000 barn i barnfattigdom i Sverige. Att ge skolungdomar möjlighet att resa runt avgiftsfritt i regionen ger fler barn möjligheten att ha något att berätta när de möter klasskompisarna igen efter sommarlovet.

Men Morgan Johansson stannar inte där. Han väljer genast att gå vidare med att säga ”det hade inte varit möjligt om vi inte stramat åt migrationspolitiken. Man måste ta ansvar för svåra beslut också”. Istället för att ta tillfället i akt att visa på politiken möjligheter till att förbättra samhället utnyttjar Morgan Johansson tillfället till att försvara varför regeringen genomfört en politik som gör att ungdomar utvisas till krigets Afghanistan och att barnfamiljer splittras. Det är splittringspolitik.

Den migrationspolitik som regeringen infört innebär att ungdomar inte får träffa sina föräldrar därför att regeringen försvårat chansen att återförenas med sin familj. Och nu går socialdemokraterna till val på att ta bort försörjningsstödet för familjer som fått avslag. Ska de unga som får busskort behöva tänka att deras busskort kanske kostat någon annan livet?

När Morgan Johansson säger att avgiftsfria busskort står mot en human och rättssäker asylpolitik är det helt i linje med den politik regeringen bedrivit de senaste åren. Det politiska etablissemanget i Sverige av socialdemokrater, moderater och sverigedemokrater har gjort gemensam sak om att ställa utsatta grupper emot varandra. Resultatet blir en valrörelse som börjat likna en tävling om vem som kan vara hårdast mot de som behöver samhället mest.

Men det värsta är att splittringspolitiken är helt onödig. Sverige är rikare än vad vi någonsin varit förut. Vi är till och med så rika att våra politiker tycker vi har råd att subventionera poolrengöring och lyxrenoveringar åt de redan rika. I en sådan tid väljer socialdemokraterna splittringspolitik där utsatta ställs mot utsatta istället för att verka för jämlikhet och mindre samhällsklyftor.

Mikael M Karlsson
Förbundsordförande Tillsammansskapet
Johanna Pira
Vice ordförande Tillsammansskapet

Lämna en kommentar