Uppdrag granskning lägger ut dimridåer framför det verkliga problemet med sexuellt våld

I dag går Uppdrag Granskning ut med en undersökning som pekar ut utlandsfödda som överrepresenterade i de senaste fem årens våldtäktsdomar. En sådan nyhet faller direkt in i det rasistiska narrativet som skapats i media som resulterar i falska motsättningar i stället för att lyfta den verkliga bilden av sexualiserat våld som kvinnor och transpersoner lever med varje dag.

– Detta är en vårdslös vinkling som rör endast dömda våldtäkter i ett hav av övergrepp som begås av Pelle och Pär som aldrig anmäls. Det är skamligt att använda sexualiserat våld för att springa de högerextremas ärenden, säger Elin Morén, Tillsammansskapets förbundsstyrelse och instruktör i feministiskt självförsvar.

Tillsammansskapet arbetar med lokal organisering för att motverka splittringspolitik. Sexualiserat våld är en av flera samhällsproblem vi behöver hitta gemensamma strategier för och inte peka ut falska syndabockar. Menar vi allvar med att komma tillrätta med våldet finns oändligt med kunskap och förslag som bland andra tjej- och kvinnojoursrörelsen arbetat fram i decennier.

– Det finns en tydlig överrepresentation när man granskar våldtäktsbrott; en absolut majoritet av de som begår dessa brott är män. När ska Uppdrag granskning göra dokumentär om det i brinnande välrörelse? fortsätter Elin Morén.

Elin Morén
Ledamot i Tillsammansskapets förbundsstyrelse
Utbildad instruktör i feministiskt självförsvar sen 2005

Lämna en kommentar