Att kapa en samhällsfråga

Humlegården 24 april 2019. Ett långt tåg avgår med riktning mot Mynttorget. Cirka 3000 människor med plakat skanderar ”Sluta svamla, ta hand om de gamla”. Många har rosa mössor och sympatiserar här med föreningen Vid Din Sida som har ordnat soppkök för hemlösa fattigpensionärer. Nu ska de lämna över 74 000 namnunderskrifter till regeringen. I utkanten finns Hélène Gladsaxe, pensionär och aktivist. Hon har läst på Facebook om Vid Din Sida och gillar deras initiativ. Eftersom hon är ledig denna dag tar hon sig till Humlegården och följer med tåget på sin elmoppe.

Hon hör en del konstiga kommentarer om att regeringen hellre satsar på unga afghaner än på de svenska pensionärerna, men tänker att ”en och annan tosing kan man väl stå ut med”. Men det kommer mer.

Väl framme vid Mynttorget visar det sig att endast M och SD har skickat riksdagsrepresentanter; Helena Svantesson och Jimmie Åkesson. Kent Ekeroth finns också på plats för att rapportera för Samnytt, tidigare Avpixlat. På sin Facebooksida skriver Hèlène efteråt:

”Ordföranden för VDS ropade hänfört tack och jubel över dessa partier. En man i ledningen talade och sa att på grund av att Löfvén skänkte miljarder till de afghanska pojkarna, finns inga pengar för de hemlösa pensionärerna. (En tes jag hörde hävdas även under marschen.) Ordförande Jeanette (ordningsvakt i T-banan) avslutade mötet med att sjunga Du gamla du fria / …/

Jag kände mig lättlurad av mitt veka hjärta. Vill naturligtvis aldrig mer gå i samma fälla och aldrig tyckas ha gemensamma intressen med rasistiska högerextremister. Dagen var en skakande upplevelse och ett personligt uppvaknande.

Varje humanist tycker naturligtvis att det är oacceptabelt att fattiga gamlingar ska hänvisas till att genomleva vinternätterna under en av Stockholms broar i ett av världens rikaste länder. Att en grupp rasistiska högerextremister använder deras tragedier för att manipulera oss andra till att tro på att huvudmotsättningen står mellan fattigpensionärerna och en grupp (ännu mer utsatta) invandrarpojkar är motbjudande men helt enligt gamla kända mönster i högerextremismens kamp mot det demokratiska samhället.”

På sociala medier och i kvällstidningar skrivs att det finns kopplingar mellan grundaren Jeanette Höglund och SD. Fler reagerar och vill ta bort sina namnunderskrifter. Skådespelaren Kjell Bergqvist går ur styrelsen för Vid din sida med omedelbar verkan.

Hélènes facebookinlägg uppmärksammas med över 100 delningar. Många stödjer henne, men andra svartmålar och attackerar hennes åsikter. Kinna Skoglund, initiativtagare till föreningen Vi står inte ut, numera F!-ledamot, tar över flödet när Hélène inte orkar mer. Hon sätter igång en större undersökning som hon redovisar på sin Facebooksida. Hur används de pengar Vid Din Sida samlar in? Vilka kopplingar finns till SD? Hon skriver:

”För mig blir det mer och mer uppenbart ju mer fakta som kommer fram att detta handlar om kapning/kidnappning av en samhällsfråga och ev. av en organisation för politiska och populistiska syften som splittrar och polariserar vårt land”

Kanske kunde Tillsammansskapets lokala grupper ännu tydligare visa på solidaritet även med fattigpensionärerna, vara trogna mot Det sociala löftet och manifestera på samma sätt som vi har gjort med ensamkommande och andra utsatta grupper?

Ulla Premmert

ordförande Tillsammans Höör

Lämna en kommentar