Tillsammans är vi starkare i en kris

Den 19 juli utbröt en stor brand i centrala Eksjö. Samtliga lägenheter i det brandhärjade huset samt några från grannhusen behövde utrymmas. Tillsammans Eksjö fanns på plats för att hjälpa de som blev av med sitt hem. Klas Edvinsson från Tillsammansgruppen reflekterar här över vad vi kan göra tillsammans om det hemska inträffar.  

Vid en svår olycka eller brand i våra lokalsamhällen kan den lokala Tillsammansgruppen finnas med som en viktig del i krishanteringen. Vi kan hjälpa till att stötta de drabbade, samordna akutboende, ordna enklare mat eller bara täcka upp där behovet är störst.

Genom att hålla våra kontaktvägar öppna och, om möjligt, vara på plats i det akuta skeendet så är jag övertygad om att även ni kommer att märka hur många det är som vill hjälpa till när det uppstår en akut krissituation. Att kunna erbjuda en möjlighet till en tillfällig sång att sova i, ett litet kit med hygienartiklar, kanske en biljett som ger de drabbade möjligheten att få äta på en lokal restaurang är sådant som våra grupper kan bidra med.

Ett tips är att skriva ner vad som behövs allra mest och efterlysa det. Genom att erbjuda möjligheten att få lämna sitt bidrag så är jag övertygad om att ni kommer att få in det ni behöver och mer därtill. Om det är barnfamiljer som är drabbade så är leksaker till barnen en bra sak att efterlysa. Andra exempel är böcker och tidningar med korsord, med mera.

Om vi visar att vi tänker på de drabbade och bryr oss om dem så kan förhoppningsvis chocken och förlusten bli lite lättare att hantera. Tillsammans kan vi stötta de drabbade och visa att det är många som tänker på de utsatta och vill hjälpa till. Tillsammans!

Klas Edvinsson

Tillsammans Eksjö

Lämna en kommentar