Förbundet Tillsammansskapet minns terrordåden i Norge 2011

Den 22 juli för åtta år sedan mördades 77 personer i Norge av en högerextremist. Åtta av dessa personer dog när en bomb exploderade i en regeringsbyggnad i Oslo. Efter att ha utlöst bomben körde han till ön Utöya där det norska socialdemokratiska ungdomsförbundet höll sitt sommarläger. Han hade klätt ut sig till polis och försökte få lägerdeltagarna att samlas innan han började skjuta. 69 personer mördades på Utöya.

Diskussionerna efter terrordåden handlade om huruvida gärningsmannen framförallt var ensam och psykiskt sjuk eller om han en skapelse av de högerpopulistiska och högerextrema åsikter som fanns där och då i samhället. För oss är det uppenbart att högerextrema mord och våldshandlingar inte beror på slumpen. 

I Sverige har vi haft minst tre olika högerextrema män eller pojkar som planerat och utfört mord på personer dom uppfattat som invandrare. Alla av dessa genomförde sina handlingar samtidigt som flyktingfientlighet och rasism på olika sätt fått genomslag. Tio dagar efter att svenska politiker infört gränskontroller i samband med flyktingkrisen 2015 gick en ung högerextremist in på en skola i Trollhättan och mördade tre personer med utomeuropeisk bakgrund.

Natten till den 22 juli satte Tillsammansaktivister ut 77 lyktor på Möllevångstorget i Malmö. Ett ljus för var och en av offren för det högerextrema våldet. Men också ljus för alla som går samman och kämpar mot rasism och för jämlikhet. Vi vet nämligen att även om det måste göras mer för att kartlägga och förhindra högerextrema våldshandlingar så räcker det inte tillräckligt långt.

För att besegra extremhögern måste vi finnas i varje lokalsamhälle. Vi måste kämpa tillsammans för ett bättre och mer jämlikt samhälle och mot försämringar och nedskärningar.

Lämna en kommentar