Högerextremt våld måste tas på allvar

Igår mördades 49 människor och nästan lika många skadades, när en högerextrem terrorist gick till attack mot två moskéer på Nya Zeeland under fredagsbönen. Massakern på människor som utövade sin tro skapar rädsla inte bara på Nya Zeeland, utan bland muslimer över hela världen.

Skytten kallade sig själv för fascist, har skrivit ett högerextremt manifest och hade målat nazistiska symboler på sina vapen, bland annat tyrrunan, som också används av den nazistiska militanta organisationen Nordiska Motståndsrörelsen. Han hänvisade också till den högerextreme terroristen Anders Behring Breivik, som mördade 69 unga socialdemokrater på den norska ön Utøya, och till Anton Lundin Pettersson, som utförde rasistiskt motiverade mord på fyra personer på en skola i Trollhättan.

Att Sverige förekom flera gånger i den nyzeeländske terroristens manifest är, som författaren Anna-Lena Lodenius påpekade i gårdagens Aktuellt, ingen slump. Sverige är ett viktigt land i den högerextrema miljön internationellt, och svenska nazistiska grupper och aktörer är förebilder för högerextrema i andra delar av världen. Trots det tenderar det högerextrema hotet i Sverige att hamna i skymundan, både när polisen prioriterar och i mediabevakningen av extremism.

Vi är många som har anledning att känna rädsla inför det hot som högerextremismen utgör. För att vi tillhör en viss religion, har en viss hudfärg eller härkomst, eller en viss sexuell läggning. För att vi tillhör vissa organisationer, bär vissa religiösa eller politiska symboler eller för att vi på något sätt öppet tagit ställning för jämlikhet och alla människors lika värde. Den rädslan förtjänar också att tas på allvar i diskussioner om hur hotet om terrorism påverkar vårt samhälle.

Vi känner solidaritet med alla som är rädda efter attacken mot moskéerna på Nya Zeeland. Vi accepterar inte högerextremismens försök att skapa splittring och hat mellan människor. Sammanhållning är vårt enda alternativ.

Kristin Linderot

Filip Roslund

Aktiva i Tillsammans för Kävlinge

Lämna en kommentar