Mikael M Karlssons tal under demonstrationen ”Inga nazister i vårt Lund”

Lördagen den 8 juni talade Mikael M Karlsson på en demonstration för ett Lund fritt från Nazism

Hej kamrater,

Tack för att ni har kommit hit i dag.

Vi är här för att tillsammans ta tillbaka Lunds gator från nazisterna.

Den senaste veckan har jag haft ganska svårt för att besöka den här platsen. För de gånger jag varit här har minnesbilderna från förra lördagen kommit tillbaka.

Den lördagen börjar med att jag får ett SMS om att den nazistiska terrorsekten NMR delar ut flygblad utanför Akademibokhandeln. Som så många gånger förr tar jag mig till platsen för att tillsammans med många andra protestera. Om historien har lärt oss en enda sak så är det att nazism inte kan tystas ihjäl. 

Vi står med banderoller en bit ifrån dem. När de börjar marschera från platsen går vi en bit bakom. Ingen som råkar vara i stan och får se dem ska känna att en är ensam i att möta Nazister på stan.

Men när vi kommer hit till Bantorget så möter flera från NMR upp. Och på ett givet kommando vänder de sig om och börjar springa emot oss. Framför våra ögon ser vi en koordinerad nazistattack mot Lunds samlade antirastiska rörelse.

De anfaller oss med slag och sparkar. De använder sina fanor som vapen för att misshandla oss.

När de kommit fram till oss ser jag bara en stor man som står framför mig och skriker ord som jag inte vill sprida här i dag. När han slår på mig får jag ett tunnelseende som gör att jag inte ser vad som händer bakom mig. Jag kommer senare att förstå att flera av mina kamrater bakom mig blir mycket mer misshandlade än vad jag blir.

Smärtan jag får från det fysiska våldet avtar med tiden. Men smärtan kommer tillbaka när jag några timmar senare läser i media om att polisens presstalesperson beskriver det som hänt som ”ett bråk mellan två politiska grupperingar”.

Det är en lögn som polismyndighetens representanter kommer att upprepa flera gånger de närmast följande dagarna efter händelsen.

Ja, ni får gärna citera mig på det. Jag hävdar att polisens presstalesperson ljög.

Att beskriva vad som hände förra lördagen som ”ett bråk mellan politiska grupperingar” är en lögn.

Det än inte en utav flera möjliga tolkningar av vad som hänt. Det är en lögn.

Vi lever inte post-sanning. Det finns sant och det finns falskt.

Vad som är sant är att det var att NMR, en nazistisk terrorsekt, gick till attack mot Lunds samlade antirastiska rörelse.

Vad som är falskt är att säga att det var ”ett bråk mellan två politiska grupperingar”.

För att styrka detta finns 100tals vittnen från allmänheten och flera polisvittnen. Det finns också flera filmer som cirkulerar på sociala medier.

Vad som är sant är att säga att det var ett 40tal antirasister som samlat för att försvara demokratin och att dryga 10talet nazister gick till attack motiverade av en politisk ideologi som handlar om att många utav oss som finns här på Bantorget i dag inte har rätt till att leva.

Vad som är sant är att samtliga av de som polisen arresterade kom från NMR. Ändå dröjer det över tre dygn innan polisen bekräftar de som alla vi som var på plats såg: att samtliga arresterade kom från NMR.

När jag läst rapporteringen i media direkt efter händelsen ringer jag upp den journalist på den stora dagstidning här i Skåne som var först med att skriva om händelsen. Han svarar mig att det mesta förvisso tyder på att jag har rätt i sak när jag säger att det var en nazistattack, men att han inte kan skriva annat än att det var ”ett bråk mellan två grupperingar” så länge polisen inte ändrar sin utsaga eller bekräftar att de arresterade bara kommer från NMR.

Att polisen presstalesperson väljer att ljuga för allmänheten är allvarligt av två skäl. För det första förminskar det offrens upplevelser. Det skuldbelägger den som drabbats av våld. För det andra så bidrar polisens utlåtande till att osynliggöra det nazistiska våld som allt för länge varit en del av många människors vardag här i Sverige. Det normaliserar Nazism. Att polisens presstalesperson väljer att bidra till att en lögn etablerar sig i det offentliga samtalet gör att det inte går att få igång en diskussion om ett av de största hot mot demokratin som vi har i Sverige i dag: det våld och de hot som högerextrema dagligen terroriserar många av oss med.

Kamrater,

Nazismen är inget avlägset hot. Det är här och nu.

Visst kan vi kräva att polisen börjar använda de lagar som redan finns för att försvåra för nazisterna. Visst kan vi kräva att polisen nångång lär sig av erfarenhet och är bättre förbereda på att nazisterna kommer använda våld. Visst kan vi kräva att de Nazister som slog oss förra lördagen ställs inför rätta.

Men kamrater. Polisen och staten kommer inte att göra jobbet åt oss.

I slutändan är det vi som måste tvinga bort nazisterna från våra gator. Genom att gapa, skrika och marschera. Genom sittblockader och mänskliga kedjor.

Vi behöver en permanent beredskap. Vi behöver kunna mobilisera snabbt för att få ihop stora motdemonstrationer.

För om vi varit lika många förra lördagen som vi är i dag, ja då hade NMR aldrig vågat gå till attack.

Men kamrater. Det räcker inte med att reagera när nazister visar sig.

Vi måste också agera. Gå före. Skapa egna alternativ till högerextremism.

Den som bara är antirasist när rasister delar ut flygblad på stan är ingen riktig antirasist.

Vi måste vara en rörelse som fixar läxhjälp och körkortsteori, som öppnar konsertlokaler i utdöende bruksorter, öppnar ungdomsgårdar i förorten och fixar mötesplatser för barnfamiljer och pensionärer. En rörelse som finns utanför förvaren för att protestera mot utvisningar till död och förföljelse.

En rörelse som ställer politiska krav. 

Det är nödvändigt för att ha folk organiserade i vår rörelse när det väl behövs för att trycka tillbaka nazisterna. Men det är också nödvändigt för att ta kampen mot det klassamhälle, den strukturella rasism och den machokultur som är de organiserade nazisterna och högerextremisternas jordmån.

Det är bra men inte bra nog att ha en rörelse som kan reagera när saker och ting händer i landets storstadsregioner.

En antirasistisk rörelse som på allvar utmanar NMR och dess likar måste finnas i hela landet.

En av de första som kontaktade mig efter Nazistattacken förra lördagen var min vän Hossien från Töreboda. För Hossien vet bättre än någon annan vad det innebär att ha högerextremister hägnades runt knuten.

I Töreboda där Hossien bor har den högerextrema gruppen Det Fria Sverige samlat in över en miljon kronor och öppnat vad de kallar för ”Svenskarnas hus”, ett nationellt center för hela den högerextrema rörelsen.

Men Hossien och hans kamrater i Tillsammans för Töreboda kommer inte låta sitt lokalsamhälle falla i rasister händer. Därför har de dragit igång en insamling till Ett Sammanhållningens hus, en antirastisk mötesplats som ägs och drivs av de som bor i Töreboda.

Hossien och hans kamrater vädjar nu till hela den antirastiska rörelsen i Sverige om bidrag till skapandet av Sammanhållningens hus.

I deras uppmaning finns en läxa för hela vår rörelse:

Försvara ditt lokalsamhälle. Tryck tillbaka nazister och rasister när de visar sig. Men skapa också egna alternativ.

Det räcker inte med en antirastisk kamp på Möllan eller i Lunds innerstad. För låter vi Töreboda falla så faller snart också Möllan och Bantorget.

Men kamrater. Innan vi bygger den här rörelsen måste vi alla ska ta oss lite tid för att stanna upp och ta hand om varandra. 

En rörelse som trycker tillbaka nazisterna måste vara en rörelse som håller över tid.

Därför är det okej att ta ett steg tillbaka en stund och låta andra ta ansvar för kampen en stund.  

Sätt dig i en djup fåtölj och läs en bok.

Se en dålig serie på Netflix.

Klappa dina katter och du har några.

Spela fotboll med ungarna på gården.

Odla tomater på balkongen.

Sätt dig framför skärmen och spela Sims eller FIFA i flera timmar.

Mecka med moppen eller bygg ett modellplan om du vill.

Skriv en dikt, sjung karaoke.  

Lös ett korsord eller bara ligg på soffan och peta dig i naveln ett par timmar.

Drick ett glas hallonsaft eller ett glas vin (men dricker du vin drick i måttliga mängder)

Ha sex, med dig själv eller andra (men om du har sex med andra försäkra dig om att alla du har sex med är med på det)

Spring ett halvmaraton. Gå en skogspromenad. Sitt i timmar med en vän runt ett köksbord och tala om allt annat än NMR.

För i en tid av växande nyfascism är det en motståndshandling för en antirasist att ta hand om sig själv och sina kamrater.

För just du är värd att ta hand om.

Var stolt.

För du är med i en rörelse som i dag har tagit tillbaka Lunds gator från Nazisterna i NMR som försökte ta dem ifrån oss förra lördagen.

Var stolt.

För du är med i en rörelse som vet att Lunds gator tillhör oss. Som vet att Lunds gator tillhör de ensamkommande flyktingarna, som vet att gatorna tillhör kvinnan i hijab och mannen i Kippa. Lunds gator tillhör bögarna, Lunds gator tillhör flatorna. De tillhör transpersonerna och de tillhör de som behöver personlig assistans för att kunna leva självständiga liv. Lunds gator tillhör feministerna, vänsteraktivisterna och klimatstrejkarna. Lunds gator tillhör förskolelärarna, professorerna, undersköterskorna och läkarna. Lunds gator tillhör hon som vaknar med panik i bröstet klockan fem varje morgon och undrar om det kommer något SMS med erbjudande om jobb i dag likväl som Lunds gator tillhör han som aldrig har något jobb att gå till. Lunds gator tillhör hen med den tomma pappersmuggen utanför Pressbyrån och de tillhör hon som är rädd för att gå förbi stadsparken om kvällen.

Lunds gator tillhör oss. Och vi kommer aldrig låta några nazister ta de ifrån oss.

För vi har någonting som de aldrig kan rå på. Vi har varandra.

Tack för att ni kom hit i dag. Lunds gator tillhör oss!  

Lämna en kommentar