Flyg trollslända, flyg!

På helgens förbundsstyrelsemöte för Tillsammanssskapet formulerades det sociala löftet. På baksidan till sitt anteckningsblock skrev Förbundsordförande Mikael M Karlsson några rader om vad som hände

2018.08.05. Växlande molnighet. Vind: sydväst, 4 m/s.

Mötet lider mot sitt slut. Dagens fjärde kaffekanna ställs fram på bordet. Ett års diskussioner har lett fram till tre rader. Mötesordförande Casper frågar om vi kan anta formuleringen av det sociala löftet.

”Vi tar ställning för varandras frihet och jämlikhet. Vi accepterar inte att någon annan människas eller grupps frihet ska tas ifrån dem till förmån för en annans.
Vi lovar varandra detta i den djupa insikten att om vi alla håller detta löfte så kommer ingen kunna ställa våra kamper mot varandra och vi kommer tillsammans förändra samhället.”

Jag vet inte hur arbetarrörelsens pionjärer kände när de för snart ett och ett halvt sekel sen formulerade det fackliga löftet.

Kanske någon, precis som jag gör i dag, drog en nervös hand över sin darrande överläpp?
Kanske någon lät blicken följa trollsländan som letade sig ut genom fönstret? Flög den till grannbyn med en budskap om en annan morgondag?

Historisk forskning kan dokumentera skeenden och ge dem ett sammanhang.
Men de fångar sällan de känslor och tankar vanligt folk hade när de stod i mitten av en historisk händelse.

Jag kan bara svara för mig själv. När det sociala löftet får en formulering kan jag inte slita blicken från trollsländan.

Flyg trollslända, flyg! Flyg till hbtq aktivisterna, till de ensamkommande, till de bostadslösa och till pensionären med magont över räkningen som inte kan betalas. Flyg till hen som precis förlorat sin personliga assistans, flyg till den utförsäkrade, flyg till hon som måste föda längs en landsväg, flyg till bruksorten ingen kan namnet på, flyg till orten vars namn utgjort svarta rubriker i tidningarna.

Flyg med medsyskons rop. Flyg med ett löfte. ”Vi lovar varandra detta i den djupa insikten att om vi alla håller detta löfte så kommer ingen kunna ställa våra kamper mot varandra och vi kommer tillsammans förändra samhället”.

Handen på hjärtat. Axel mot axel.

Flyg trollslända, flyg.
Vad framtiden än har för utmaningar att erbjuda så möter vi dem tillsammans.

Lämna en kommentar