Bättre bostäder för ett bättre Sverige!

Alla behöver en bostad. Slott eller koja, det är plånboken som avgör. Under 1900-talets första hälft bestämde sig staten för att göra något åt bostadssituationen för svenskarna. Majoriteten bodde i fruktansvärt dåliga bostäder och med utbredda slumkvarter i storstäderna. Många familjer var utlämnade till hyresvärdar som tog ut så kallade ockerhyror. Lösningen blev det som kallades miljonprogrammen.

Bostadskrisen härjar i Sverige även idag, det är ett välkänt faktum. Till exempel lever 33 000 personer i hemlöshet varav var femte har vräkts från sin lägenhet. Flest finns det i Göteborg där det lever omkring 3 800 hemlösa[1]. Bostadsmarknaden skapar samtidigt storstäder där vi verkligen kan se och ta på klasskillnad. Miljonprogrammen blir till utanförskapsområden och kallas nedlåtande för no go-zoner. Fler och fler familjer lägger mer än halva inkomsten på boendekostnaden. Samtidigt ökar antalet vräkta barnfamiljer stadigt.

Är det dags att återuppliva miljonprogrammen igen? En samhällssatsning på fler hyresrätter! Kanske. Ett problem är att nybyggda hyresrätter har långt högre hyra än äldre, befintliga. Anledningen, sägs det, är att kostnaderna har ökat med hela 55% på drygt tio år. Det kostar omkring 45 000 kronor att bygga en kvadratmeter hyresrätt[2].

För att komma tillrätta med problemet så 2017 tillsatte regeringen 2,7 miljarder i stöd för att bygga hyresrätter och studentbostäder, det räcker för att bygga 60 000 kvadratmeter hyreslägenhet eller 800 medelstora lägenheter. Som jämförelse, ränte- och rotavdragen, som i första hand gynnar de som äger sin bostad, kostade staten 25 miljarder

Faktum är att bostadskrisen inte alls handlar om avsaknad av pengar. Göteborg har till exempel en stor del av allmännyttan kvar. Här förvaltas nästan en fjärdedel av alla bostäderna av den kommunala koncernen Framtiden AB. Det är en bra affär visar det sig. Förra året gjorde förvaltningskoncernen ett resultat på nästan 5,7 miljarder kronor före skatt. Så har det sett ut i flera år. Återinvesteras pengarna i fler billiga bostäder? Nja, det byggs mer i Göteborg än på länge. Mest bostadsrätter förstås och mest byggs det nära stadskärnan. Frågan är bara, vem som skall bo i lägenheter med hyror över 10 000kr i månaden? Bostaden och bostadsområdet är en fråga om vad du tjänar och vem du är, även när allmännyttan bygger.

Faktum är att Framtiden AB har 55,9 miljarder kronor i tryggt förvar på banken. Med så mycket pengar borde det väl inte vara några konstigheter och bygga bra lägenheter med låga hyror ändå gå med fantasisummor i vinst. Regeringen satsar 12,9 miljarder i investeringar i klimatet fram till 2020. Tänk om Framtiden hade kunnat göra nåt liknande för satsningar klimatvänliga bostäder? Men politikerna verkar tveka. Av någon anledning finns pengarna men inte den politiska beslutsamheten. Det är lätt att bli besviken och kanske är bostadspolitiken för viktig för att bara lämnas till politikerna. Det finns ett ansvar hos oss alla att kräva bättre bostäder! Vi gör det genom att organisera oss. Till exempel har Tillsammans för Kävlinge demonstrera flera gånger utanför kommunfullmäktige och kräver att det byggs billiga hyresrätter som vanligt folk kan ha råd med!

Det går att demokratisera vår hyresmarknad. Ett sätt är att blockhyra hyreshus för kooperativ eller kollektiv[4]. Då kan kooperativet eller kollektivet kontrollera in- och utflytt, hyreshantering och förvaltning. Det innebär att hyresgästen har demokratisk kontroll över sitt boende.

I dagarna vann ETC Bygg ett internationellt arkitekturpris för årets design. ETC Bygg kommer att börja bygga sina första lägenheter till sommaren 2018, i Västerås[5]. Det blir klimatsmarta trähus, förnybar energi, växthus, bilpooler. Husen crowdfundas och förväntas bli billigare att bygga. Det innebär lägre hyror. Det handlar alltså om att skapa boenden för att möta mänsklighetens två största utmaningar, bra miljö och social jämlikhet.

Det är så inspirerande att Tillsammans för Göteborg har bestämt sig för att driva på för crowdfundade hyreshus som tar fasta på både ekologisk och social hållbarhet. 24:e maj håller gruppen ett öppet möte som startskott. Kan vi bli vår egen allmännytta?

Klicka här för att läsa mer om ETC Bygg!

Av: Mattias Poulsen, Organiserare och aktivist i Göteborg

 

 

 

Källor

[1] https://goteborg.etc.se/nyheter/goteborg-toppar-listan-over-antal-hemlosa

[2] https://www.hemhyra.se/nyheter/sa-mycket-dyrare-har-det-blivit-att-bygga-hyresratt/

[3] http://hurvibor.se/avdrag-bidrag/subventioner/

[4] Måste innefatta minst 3 lägenheter.

[5] https://etcel.se/energi/etcs-hyreshus-vinner-internationellt-arkitekturpris

Lämna en kommentar